Otsing sellest blogist

22. dets 2011

Sealiharoogade sultan - SÜLT


Sätendavad härmalõngad katavad talve esimesel päeval rohelist rohtu ja lumekirmene kangas on õrnalt puudel. Eilne toomapäev oli taaskord mul toimekas, nagu täpselt aasta eest. Et sealiharoogade peasultan - SÜLT, valmis saada. Sülditegu nõuab aega ja vaeva ja mul on veidi kahju, et paljud, eriti noored perenaised, seda tööd ette võtta ei viitsi. Eriti tundub mulle see seotut olevat sellega, et külastatakse küll oma vanemaid ja kaasade vanemaid, sõpru ja ise valmistatakse pühadelauda seetõttu vähem. Valmispraadide ja verivorstide rida poeriiulitel on ju lõputud, kapsagi saab poest valminuna kätte, rääkimata muust heast ja paremast.
Mulle meeldib sülti teha, kuigi see päev tuleb pikk ja tegus ja peab kannatust varuma. Mulle meeldib sealihasült, kuhu on lisatud veidi ka kanaliha. Süldi jaoks, mida keedan kahes 5 l potis, läheb vaja:

2 seakooti
 4 seajalga
 3-4 kanakoiba
 2 loorberilehte
 10 vürtsitera
 10 pipratera
mõned nelgiterad
 2 koorega sibulat
 2 koorega porgandit
 4 küüslauk
soola, piprasegu, kiluvürtsi.

Kuna varusin koodi ja seajalad varem, siis need olid mul sügavkülmas. Võtsin eelmisel päeval süldiasjad sulama. Loputasin veega ja panin külma veega keema, paigutades kahte potti tooted umbes nii, et kumbagisse potti koot, jalad ja veidi kana. Katsin veega ja hakkasin peagi vahtu ära riisuma. Vahtu tuleb esimesel tunnil hulga ja kui kuumus maha keerata ja kaant pidevalt pealt ära võtta võib väike keemisvärelus ka peatuda. Kui veidi mõni lihaosa veest välja ulatub, pole sellest midagi, algul nad kerkivad kuumuses veidi üles, aga hiljem langevad allapoole ja võib neid ka pöörata. Peale tunnist madalal kuumusel keemist, lisan koorega sibulad ja porgandid, porgandilt lõikan vaid mustja otsa, aga muidu läheb potti ka koos koorega. See annab siis süldipuljongile kauni värvi. Kokku keedan sülti umbes 6 tundi ja poole keetmise ajal lisan ka maitseained. Soolaga timmimine muidugi toimub lõpus enne kurnamist. Pool tundi enne kurnamist lisan purustatud küüslaugu ja keeran kuumuse välja ja lasen lihal ja puljongil veidi tõmmata. Siis tõstan vahukulbiga liha kaussi, kurnan puljongi läbi sõela ja valan uuesti vedeliku umbes pooleks kahte potti. Kuumalt on hea süldiliha hakkida. Hakin kogu taise liha ja pehmed koodipekid ja seajala mõnusa pehmuse, kanaliha. Tark on potitäis kartuleid keeta ja pere appi korraks süldiliha juurde kutsuda ja vilgas silm peal, lasta neil ka veidi süldiliha ja mõne üdise kondiga häälekalt maiustada. Lihaleemes haudunud sibul ja porgand kõlbab ka ära süüa ja üks õhtusöök ongi jälle hooleta. Kui süldiliha kõik hakitud, tuleb lasta uuesti potid kuumaks, kui veidi hakkab leem värelema, keera kuumus kinni ja tõsta kulbiga sült valmispandud kaussidesse. Hea on, kui on nii suuri kui väikseid kausse. Tore mõni uhkem kauss naabrinaisele viia ja peolaual, kui laud lookas, mõni parajam kauss lauale mahutada. Kui sült juba toasoojuses jahtunum, tuleb tõsta kausid jahedasse ruumi ja külmkappi. Hommikuks on sült kenasti kallerdunud. Toimekat sülditegu!:)

Kommentaare ei ole: